BTC/USD 70593.92$ETH/USD 3575.52$DASH/USD 38.83$LTC/USD 96.15$XMR/USD 138.07$ZEC/USD 31.57$
BTC/USD 70593.92$ETH/USD 3575.52$DASH/USD 38.83$LTC/USD 96.15$XMR/USD 138.07$ZEC/USD 31.57$
baner_1.jpg
baner22.jpg
Dīkstāves pabalsts pašnodarbinātām personām

Dīkstāves pabalsts pašnodarbinātām personām

Dīkstāves pabalsts pašnodarbinātām personām 03.04.2020

2020. gada 3. aprīlī stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 179 "Noteikumi par dīkstāves pabalstu pašnodarbinātām personām, kuras skārusi Covid-19 izplatība", kas nosaka kārtību, kādā pašnodarbinātā persona, kuru skārusi Covid-19 izraisītā krīze, piesakās dīkstāves pabalstam, un kārtību, kādā aprēķina un saņem dīkstāves pabalstu.

Covid-19 izraisītās krīzes skartās pašnodarbinātās personas – t.i. fiziskas personas, kas reģistrējušās VID kā saimnieciskās darbības veicēji, ir veikušas VSAOI kā pašnodarbinātas personas vai autoratlīdzības saņēmēji, vai ir mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) maksātāji un kuras dīkstāves periodā nav guvušas ienākumus no saimnieciskās darbības.

Dīkstāves pabalsta apmērs

 Pašnodarbinātas personas varēs saņemt dīkstāves pabalstu 75% apmērā no VSAOI objekta apmēra pēdējos divos noslēgtajos ceturkšņos, no kura atskaitītas aprēķinātās VSAOI par minēto periodu (nepārsniedzot 700 eiro mēnesī).

 Mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji50% no MUN maksātāja mēneša vidējiem ieņēmumiem no saimnieciskās darbības no pēdējiem 2 noslēgtajiem ceturkšņiem (bet ne vairāk kā 700 eiro mēnesī).

Dīkstāves periods ir terminēts laikposms no 2020. gada 14. marta līdz 14. maijam, bet ne ilgāk, kā ir spēkā Ministru kabineta lēmums par ārkārtējo situāciju.

Kā pieteikties dīkstāves pabalstam?

Pašnodarbinātajai personai ir jāvēršas ar iesniegumu VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) un līdz 2020. gada 25. aprīlim iesniedz dīkstāves pabalsta iesniegumu par laikposmu no 2020. gada 14. marta līdz 31. martam un turpmāk – līdz nākamā mēneša divdesmit piektajam datumam.

Dīkstāves pabalstu piešķir un izmaksā atbilstoši pašnodarbinātās personas iesniegumā norādītajam dīkstāves periodam.

Dīkstāves pabalsta apmērs tiks noteikts pēc VID rīcībā esošās informācijas – pašnodarbinātās personas VID deklarētajiem datiem.

Kas nevarēs saņēmt dīktstāves pabalstu?
Dīkstāves pabalstu pašnodarbinātās personas atsevišķos gadījumos nevarēs saņemt, piemēram, ja

  • nav iesniegti VID visas nodokļu deklarācijas par pēdējo 12 mēnešu periodu pirms ārkārtējās situācijas;
  • nodokļu parāds ir lielāks par 1 000 eiro un nav piešķirti samaksas termiņa pagarinājumi;
  • lēmuma pieņemšanas dienā ir aktuāls maksātnespējas process;
  • vidējie VSAOI maksājumi mēnesī 2019. gada otrajā pusgadā ir bijuši mazāk nekā vidēji 20 eiro; 
  • pašnodarbinātā persona vienlaikus ir arī darba ņēmējs, un tā pamata darbā iepriekšējo sešu mēnešu periodā ir saņēmusi vairāk kā minimālo algu vai ir darba ņēmējs uzņēmumā, kas neatrodas dīkstāvē; 
  • nav iesniegts VID dīkstāves iestāšanās pamatojums vai VID konstatē, ka dīkstāves iestāšanās nav saistīta ar krīzes ietekmē radītajiem apstākļiem;
  • saimnieciskā darbība ir reģistrēta pēc 2020. gada 1. marta;
  • ir piešķirts slimības pabalsts (par tām kalendāra dienām);
  • saņem dīkstāves pabalstu pie krīzes skarta darba devēja;
  • saņem vecuma vai izdienas pensiju;
  • saņem atbalstu Valsts kultūrkapitāla fonda radošo personu atbalsta, mūža stipendiju vai radošās jaunrades programmu ietvaros;
  • ir darba devējs Darba likuma izpratnē;
  • ir patentmaksas maksātājs. 
  • ir pārkāpumi, kas attiecas uz nodokļu saistībām, muitas jomā, vai par darba tiesiskās attiecības regulējošo normatīvo aktu pārkāpumu, izņemot gadījumu, ja par atsevišķu pārkāpumu ir piemērots brīdinājums vai naudas sods, kas nepārsniedz 151 euro, un gada laikā sodu kopsumma nepārsniedz 500 euro.

Laikposmā, kad pašnodarbinātai personai piešķirts dīkstāves pabalsts, slimības pabalstu neapmaksā un neizmaksā pašvaldības pabalstu krīzes situācijā.

 

Avots: Ministru kabinets (mk.gov.lv)

Jaunumi
GRAFA_V.png