BTC/USD 63266.74$ETH/USD 3089.28$DASH/USD 28.37$LTC/USD 79.12$XMR/USD 120.94$ZEC/USD 21.61$
BTC/USD 63266.74$ETH/USD 3089.28$DASH/USD 28.37$LTC/USD 79.12$XMR/USD 120.94$ZEC/USD 21.61$
baner_1.jpg
baner22.jpg
Dīkstāves pabalsts COVID-19 krīzes skarto uzņēmumu valdes locekļiem un strādājošiem pensionāriem

Dīkstāves pabalsts COVID-19 krīzes skarto uzņēmumu valdes locekļiem un strādājošiem pensionāriem

Dīkstāves pabalsts COVID-19 krīzes skarto uzņēmumu valdes locekļiem un strādājošiem pensionāriem 16.04.2020

Lai VID varētu nodrošināt dīkstāves pabalstu arvien plašākam krīzes skarto uzņēmumu darbinieku lokam, ir papildināti 2020. gada 26. marta MK noteikumi Nr. 165 “Noteikumi par Covid-19 izraisītās krīzes skartiem darba devējiem, kuri kvalificējas dīkstāves pabalstam un nokavēto nodokļu maksājumu samaksas sadalei termiņos vai atlikšanai uz laiku līdz trim gadiem”

Grozījumi nosaka, ka sākot no 2020. gada 10. aprīļa dīkstāves pabalstu varēs saņemt arī:

  • to uzņēmumu valdes locekļi, kuru visi darbinieki ir dīkstāvē, 
  • darbinieki, kuri jau saņem vecuma vai izdienas pensiju.

Tāpat grozījumi paredz, ka darbiniekiem, kuri saņem dīkstāves pabalstu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra piešķirs piemaksu 50 eiro apmērā par katru apgādībā esošu bērnu vecumā līdz 24 gadiem, par kuru darbiniekam uz dīkstāves pabalsta piešķiršanas dienu tiek piemērots IIN atvieglojums.


Dīkstāves pabalsts mikrouzņēmumu darbiniekiem un vispārējā nodokļu režīmā strādājošo uzņēmumu darbiniekiem

Šajos grozījumos ir precizēts tas, kā aprēķina dīkstāves pabalstu mikrouzņēmumu darbiniekiem un vispārējā nodokļu režīmā strādājošo uzņēmumu darbiniekiem.

  • Vispārējā nodokļu režīmā strādājošo uzņēmumu darbiniekiem - dīkstāves pabalsts 75% apmērā no mēneša vidējās bruto darba samaksas par pēdējo 6 mēnešu periodu pirms ārkārtas situācijas vai atbilstoši par darbinieka faktiski deklarētajiem datiem iepriekšējos sešos mēnešos, bet ne vairāk kā 700 euro apmērā par kalendāra mēnesi. 
  • Mikrouzņēmuma darbiniekiem - dīkstāves pabalsts 50% apmērā no mēneša vidējās bruto darba samaksas mikrouzņēmumā par 2019. gada trešo un ceturto ceturksni, bet ne vairāk kā 700 euro apmērā par kalendāra mēnesi.


Valdības noteiktie kritēriji dīkstāves pabalstu izmaksai

Saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 165 dīkstāves pabalstam ir tiesīgi pieteikties krīzes skartie darba devēji un nodokļu maksātāji, kuru ieņēmumi no saimnieciskās darbības 2020. gada martā vai aprīlī, salīdzinot ar 2019. gada attiecīgo mēnesi, Covid-19 izplatības dēļ ir samazinājušies vismaz par 30%.

Tādu pašu atbalstu var saņemt arī tie darba devēji un nodokļu maksātāji, kuru ieņēmumu kritums ir bijis par 20%, tomēr tad šo darba devēju un nodokļu maksātāju darbības rādītājiem par 2019. gadu jāatbilst vismaz vienam no trim kritērijiem:

  • uzņēmuma eksporta apjoms ir bijis 10 % no kopējā apgrozījuma vai vismaz 500 000 eiro apmērā, 
  • vidējā bruto darba samaksa uzņēmumā ir bijusi vismaz 800 eiro
  • gadam beidzoties, uzņēmuma ieguldījumi pamatlīdzekļos ir bijuši vismaz 500 000 eiro.

Krīzes skartajiem darba devējiem, kuri dibināti laika posmā no 2019.gada 1.marta līdz 2019.gada 31.decembrim, ieņēmumu no saimnieciskās darbības samazinājumu aprēķina, attiecinot to pret vidējiem ieņēmumiem no saimnieciskas darbības par nostrādātajiem mēnešiem.


Kā uzņēmums var pieteikties dīkstāves pabalstam saviem darbiniekiem?
  • Lai pieteiktos dīkstāves pabalstam, darba devējs iesniedz pieteikumu VID Elektroniskās deklarēšanās sistēmā (EDS), aizpildot tam īpaši izveidoto veidlapu. Iesniegums par laikposmu no šī gada 14. marta līdz 31. martam jāiesniedz līdz 25. aprīlim, un turpmāk – līdz katra nākamā mēneša 25. datumam.
  • VID Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā par dīkstāves pabalstu izmaksu informē darba devēju, savukārt darba devējs – savus darbiniekus.
  • Ja darbinieks nodarbināts pie vairākiem darba devējiem, dīkstāves pabalstu piešķir, ņemot vērā, pie kura krīzes skartās nozares darba devēja darbiniekam ir iesniegta  nodokļu grāmatiņa. Ja tā nav iesniegta nevienam darba devējam, dīkstāves pabalstu izmaksā, ņemot vērā, kurš darba devējs pirmais iesniedzis iesniegumu.
  • Dīkstāves pabalsts netiek aplikts ar IIN un VSAOI.
  • Dīkstāves pabalsta izmaksa tiek pārtraukta, ja tā saņemšanas laikā darba devējs palielina strādājošo skaitu, salīdzinot ar dīkstāves sākumu.
  • Darba devēju sarakstu, kuru darbinieki saņēmuši dīkstāves pabalstu, VID publicē savā tīmekļa vietnē.


Izvērtējot saņemtos uzņēmumu iesniegumus par dīkstāves pabalsta izmaksu, VID ir stingri jāvadās pēc kritērijiem, kas noteikti MK noteikumos Nr. 165.


Avots: vid.gov.lv

Jaunumi
GRAFA_V.png