BTC/USD 64451.71$ETH/USD 3074.53$DASH/USD 30.17$LTC/USD 81.68$XMR/USD 120.55$ZEC/USD 22.52$
BTC/USD 64451.71$ETH/USD 3074.53$DASH/USD 30.17$LTC/USD 81.68$XMR/USD 120.55$ZEC/USD 22.52$
baner_1.jpg
baner22.jpg
Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”

Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”

Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 16.12.2020

2020. gada 27. novembrī ir pieņemti grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, kas 2020. gada 11. decembrī publicēti oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. 

Grozījumi stājas spēkā 2021. gada 1. janvārī, atsevišķām normām noteikts atšķirīgs spēkā stāšanās laiks. 


Grozījumi paredz šādas būtiskas izmaiņas:

 ✓ atceļ patentmaksas režīmu, 
 ✓ samazina IIN likmi,
 ✓ maina IIN piemērošanas kārtību autoratlīdzības ienākumam, 
 ✓ skaidri nosaka, ka ar nodokli ir apliekams ienākums, kas radies samazinātu vai dzēstu saistību rezultātā, 
 ✓ ar nodokli ir apliekams ienākums, kas mantots kā valsts fondētās pensijas kapitāls, 
 ✓ noteikti jauni neapliekamo ienākumu veidi, 
 ✓ papildināts personu loks, par kurām ir tiesības piemērot attaisnotos izdevumus par izglītību un ārstniecības pakalpojumiem,
 ✓ nosaka regulējumu automātiskai budžetā maksājamā IIN aprēķināšanai GID tiem nodokļu maksātājiem, kuri nav iesnieguši GID, bet kuriem veidojas budžetā maksājamais nodoklis, 
 ✓ nosaka regulējumu automātiskai 2022. gada un turpmāko gadu IIN pārmaksas atmaksai, sākot no 2023.gada,
 ✓ u.c. izmaiņas.

Atcelts patentmaksas režīms

Ar 2021. gada 1. janvāri tiek atcelts patentmaksas režīms, saglabājot tikai samazinātās patentmaksas režīmu pensionāriem un personām ar 1. vai 2. grupas invaliditāti.

Vairāk par samazinātas patentmaksas režīmu lasi ŠEIT.


Autoratlīdzības saņēmēji

- jauna IIN maksāšanas kārtība (ar pārejas periodu no 2021. gada 1. jūlija līdz 2021. gada 31. decembrim).

Vairāk par grozījumiem, kas skars autoratlīdzības saņēmējus - ŠEIT


IIN (no algas) iemaksa vienotajā nodokļu kontā

Neatkarīgi no ienākuma izmaksas datuma likumā noteiktajos īpašajos gadījumos no algotā darba ienākuma ieturētais IIN, sākot no 2021. gada, jāiemaksā vienotajā nodokļu kontā līdz ienākuma izmaksas mēnesim sekojošā mēneša 23. datumam. 

Algas nodoklis iemaksājams vienotajā nodokļu kontā: 

1) līdz ienākuma izmaksas mēneša 23. datumam

2) līdz ienākuma izmaksas mēnesim sekojošā mēneša 23. datumam, ja aprēķina un izmaksā darba samaksu šādos gadījumos

 ➢ izbeigtas darba tiesiskās attiecības; 
 ➢ izmaksāta samaksa par atvaļinājuma laiku un darba samaksa par laiku, kas nostrādāts līdz atvaļinājumam; 
 ➢ darba samaksa par kalendāra mēnesi tiek aprēķināta un izmaksāta tā paša kalendāra mēneša laikā; 
 ➢ tiek izmaksāta slimības nauda; 
 ➢ ja saskaņā ar tiesas spriedumu, tiesas lēmumu par izlīguma apstiprināšanu vai attiecīgās valsts pārvaldes iestādes pieņemtu pārvaldes lēmumu personai ir izmaksāta atlīdzība par darba piespiedu kavējumu vai izmaksāti laikus neizmaksātie darba ienākumi.

Budžetā maksājamā IIN automātiska aprēķināšana GID

Sākot no 2021. gada, tiem iedzīvotājiem, kam par iepriekšējo gadu veidosies iedzīvotāju ienākuma nodokļa starpība, kas jāpiemaksā budžetā, tā tiks aprēķināta automātiski saskaņā ar VID rīcībā esošo informāciju neatkarīgi no tā, vai persona iesniegusi gada ienākumu deklarāciju (GID). 

Ja atbilstoši VID rīcībā esošai informācijai personai par konkrēto gadu veidojas IIN piemaksa, bet persona noteiktajā termiņā (līdz 1. jūnijam vai 1. jūlijam) nav iesniegusi GID, tad: 

• VID aizpilda tās GID sadaļas, par kurām informācija ir pieejama valsts informācijas sistēmās un par rezumējošā kārtībā aprēķināto nodokļa summu; 

• līdz nākamā gada 1. maijam vai 1. jūnijam informē personu, ka tai EDS VID ir aizpildījis konkrētā gada GID, pamatojoties uz VID rīcībā esošo informāciju, kā arī aprēķinājis rezumējošā kārtībā budžetā maksājamo nodokļa summu; 

• ja persona (maksātājs) līdz noteiktajam GID iesniegšanas termiņam (t. i., līdz 1. jūnijam vai 1. jūlijam) nav iesniegusi GID, nav precizējusi vai papildinājusi GID norādīto informāciju, tiek uzskatīts, ka maksātājs piekrīt VID aizpildītajā GID iekļautajai informācijai un rezumējošā kārtībā budžetā maksājamai nodokļa summai.

! Visiem iedzīvotājiem, kuri nebūs iesnieguši GID par 2018. un/vai 2019. gadu un kuriem pēc VID rīcībā esošās informācijas veidojas budžetā maksājamais nodoklis, VID līdz 2021. gada 1. martam automātiski veiks nodokļa aprēķinu par attiecīgo gadu atbilstoši VID rīcībā esošai informācijai un paziņos to personai. Ar šo paziņošanu tiek uzskatīts, ka GID ir iesniegta un personai ir pienākums GID aprēķināto maksājamo IIN summu iemaksāt budžetā. Iedzīvotājiem tiek saglabāta iespēja iesniegt GID precizējumu, pievienojot papildus attaisnotos izdevumus apliecinošos dokumentus, tādējādi samazinot IIN aprēķinu.


GID aprēķinātās IIN pārmaksas automātiskā atmaksa, sākot no 2023. gada

Sākot no 2023. gada, neiesniedzot GID, tiks veikta IIN pārmaksas automātiska atmaksa tiem iedzīvotājiem, kuriem nav obligāts pienākums iesniegt GID un kuri nav iesnieguši GID līdz nodokļa pārmaksas automātiskās atmaksas dienai, ja pārmaksu (par 2022. gadu un turpmākiem gadiem) veidos kāds no šādiem faktoriem:
• gada diferencētais neapliekamais minimums;
• pensionāra neapliekamais minimums;
• papildu atvieglojums (personām ar invaliditāti, politiski represētajiem un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem);
• progresīvā nodokļa likme;
• atvieglojuma par apgādībā esošu personu nepilnīga izmantošana;
• maksātāja attaisnotie izdevumi (privātie pensiju fondi, apdrošināšanas prēmiju maksājumi), ja VID par tiem ir saņēmis informāciju.

! Līdz nākamā gada 30. septembrim personai jāinformē VID par bankas kontu, uz kuru vēlas saņemt automātisko IIN pārmaksas atmaksu, vai arī par to, ka nevēlas saņemt automātisko IIN pārmaksas atmaksu. Ja persona līdz nākamā gada 30. septembrim nav atteikusies no pārmaksātā IIN automātiskās atmaksas saņemšanas, ar to viņa apliecina, ka piekrīt pārmaksātā nodokļa automātiskās atmaksas saņemšanai.

IIN pārmaksas (par konkrēto gadu) automātisko atmaksu VID veiks no nākamā gada 1. oktobra līdz 31. decembrim

VID lēmumu par nodokļa pārmaksas automātisku atmaksu rakstveidā neizdos. 

Ja pēc nodokļa pārmaksas automātiskās atmaksas veikšanas VID saņems informāciju, kas apliecina, ka personai nebija tiesības saņemt pārmaksātā IIN automātisko atmaksu, tai būs pienākums 30 dienu laikā no VID paziņojuma saņemšanas iemaksāt budžetā nepamatoti saņemto IIN pārmaksu. 

Lai saņemtu IIN pārmaksu, kas izveidojusies par 2020. gadu, personai tāpat kā līdz šim ir jāiesniedz GID.


Jauni neapliekamo ienākumu veidi

Sākot ar 2021. gada 1. janvāri, ar IIN netiek aplikts:
➢ no valsts budžeta izmaksājams pabalsts par trīs un vairāk bērnu dzimšanu vienās dzemdībās;
➢ laimesti, kas gūti momentloterijā “Sporta loterija” vai interaktīvajā izlozē “Sporto visi”.

Izmaiņas attiecībā uz nodokļu likmēm 

No 31,4% uz 31% ir samazināta IIN progresīvā likme, ko piemēro ienākumu daļai, kas pārsniedz 62 800 euro gadā.

Noteikts, ka nodokļa likme, kas rezumējošā kārtībā jāmaksā profesionālam sportistam, kurš par tādu atzīts Sporta likuma izpratnē, no gada kopējā algotā darba ienākuma no profesionālā sporta, ir 20%. 


Avansa maksājumu termiņa izmaiņas 

Saimnieciskās darbības veicējiem, kuriem GID deklarācijas iesniegšanai noteiktais termiņš ir līdz nākamā gada 1. jūlijam, noteikti jauni IIN avansa iemaksas termiņi: 

➢ ne vēlāk kā 23. martā; 
➢ ne vēlāk kā 23. jūlijā; 
➢ ne vēlāk kā 23. septembrī; 
➢ ne vēlāk kā 23. novembrī. 

Tādējādi minētajiem saimnieciskās darbības veicējiem otrais un trešais avansa maksājumu samaksas termiņš ir par mēnesi vēlāk nekā saimnieciskās darbības veicējiem, kuriem deklarācijas iesniegšanas termiņš ir līdz nākamā gada 1. jūnijam. 

Brāļa vai māsas – personu ar 1. vai 2. grupas invaliditāti – ārstniecības un izglītības izdevumu iekļaušana attaisnotajos izdevumos

GID attaisnotajos izdevumos ir tiesības iekļaut brāļa un/vai māsas – personu ar 1. vai 2. grupas invaliditāti – izdevumus par izglītību un ārstniecības pakalpojumiem. 

Minēto kārtību piemēro attiecībā uz attaisnotajiem izdevumiem, kas radušies, sākot ar 2020. gada 1. janvāri, – tātad jau iesniedzot GID par 2020. gadu. 


Avots: vid.gov.lv

Jaunumi
GRAFA_V.png