BTC/USD 64684.54$ETH/USD 3100.31$DASH/USD 30.66$LTC/USD 84.25$XMR/USD 117.5$ZEC/USD 23$
BTC/USD 64684.54$ETH/USD 3100.31$DASH/USD 30.66$LTC/USD 84.25$XMR/USD 117.5$ZEC/USD 23$
baner_1.jpg
baner22.jpg
Nodokļu maksātāju informēšana par darījuma partnera nodokļu riskiem

Nodokļu maksātāju informēšana par darījuma partnera nodokļu riskiem

Nodokļu maksātāju informēšana par darījuma partnera nodokļu riskiem 01.01.2020 2019. gada 13. novembrī Saeima pieņēma likumu “Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām””, kas stājas spēkā 2020. gada 1. janvārī un nosaka, ka nodokļu administrācijas ierēdnim (darbiniekam) aizliegts izpaust par nodokļu maksātāju bez viņa piekrišanas jebkādu informāciju, kas šim ierēdnim (darbiniekam) kļuvusi zināma, pildot dienesta (darba) pienākumus, izņemot informāciju par nodokļu maksātāja darījuma partnera (juridiskās personas) nodokļu riskiem, ja nodokļu maksātājs PVN deklarācijā ir norādījis darījuma partneri (juridisko personu), kura darbībā atbilstoši VID izvērtējumam nodokļu ieņēmumu riska jomā ir konstatēti fakti, kas liecina par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Šajā gadījumā tiek paziņots arī darījuma partnerim, ka informācija par to ir izpausta konkrētajam nodokļu maksātājam

Lai noteiktu darījuma partnera nodokļu riskus, tiks vērtēti tā rīcībā esošie finanšu, materiāltehniskie un darba spēka resursi, vai tie ir pietiekami, lai veiktu attiecīgo saimnieciskās darbības veidu, sniegtu pakalpojumus vai piegādātu preces norādītajā apjomā, kā arī nodokļu nomaksas un deklarāciju un pārskatu iesniegšanas disciplīna u.c.

Nodokļu maksātājam, saņemot šādu informāciju, ir jāizvērtē veiktais darījums un tiesības par to atskaitīt priekšnodokli, kā arī jāizvērtē turpmākā sadarbība ar šo darījuma partneri. Savukārt, darījuma partneris var sniegt pamatotu skaidrojumu Valsts ieņēmumu dienestam par konstatētajām neatbilstībām vai novērst nodokļu nenomaksas riskus.

Avots: vid.gov.lv
Jaunumi
GRAFA_V.png