BTC/USD 64347.52$ETH/USD 3150.94$DASH/USD 30.41$LTC/USD 84.33$XMR/USD 120.18$ZEC/USD 23.19$
BTC/USD 64347.52$ETH/USD 3150.94$DASH/USD 30.41$LTC/USD 84.33$XMR/USD 120.18$ZEC/USD 23.19$
baner_1.jpg
baner22.jpg
Nodokļu piemērošana profesionālo sportistu ienākumam

Nodokļu piemērošana profesionālo sportistu ienākumam

Nodokļu piemērošana profesionālo sportistu ienākumam 15.01.2021

Jauns VID informatīvais materiāls "Nodokļu piemērošana profesionālo sportistu ienākumam" (ŠEIT). 

Profesionāls sportists ir fiziskā persona, kas uz darba līguma pamata un par nolīgto samaksu gatavojas sporta sacensībām un piedalās tajās (Sporta likums).


VSAOI piemērošana

➢ Sportistam VSAOI objekts (no kā jāveic sociālās iemaksas) ir 860 euro mēnesī neatkarīgi no faktiskās darba algas apmēra. (Darba alga, kas pārsniedz 860 euro, neveido VSAOI objektu, un no pārsnieguma summas nav jāveic VSAOI)
➢ VSAOI likme sportistam ir 34,09% (23,59% – darba devēja daļa, 10,5% – darba ņēmēja daļa).
➢ Darba ņēmējs VSAOI veic ar darba devēja starpniecību – darba devējs ietur iemaksas, kas jāveic darba ņēmējam, un iemaksā tās budžetā.

➢ Ja profesionālam sportistam aprēķinātā alga ir mazāka par 860 euro, VSAOI no starpības starp 860 euro un profesionālā sportista algotā darba ienākumiem aprēķina un no saviem līdzekļiem veic darba devējs, piemērojot attiecīgo darba devēja un darba ņēmēja VSAOI likmi. 

VSAOI objektu nosaka proporcionāli periodam, kurā profesionālam sportistam ir darba ņēmēja statuss, kā arī nepiemēro par tām gada kalendāra dienām, kurās profesionāls sportists atrodas: 
- bērna kopšanas atvaļinājumā; 
- tam kā bērna tēvam piešķirtā atvaļinājumā sakarā ar bērna piedzimšanu; 
- atvaļinājumā bez darba algas saglabāšanas, kas piešķirts profesionālam sportistam, kura aprūpē un uzraudzībā pirms adopcijas apstiprināšanas tiesā ar bāriņtiesas lēmumu nodots aprūpējamais bērns; 
- pārejošas darbnespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā, par kura kalendāra dienām izsniegta darbnespējas lapa “B”. 


IIN piemērošana

Nodokļa likme, kas rezumējošā kārtībā jāmaksā profesionālam sportistam no taksācijas gada kopējā algota darba ienākuma no profesionālā sporta, ir 20%. 

Ienākuma izmaksātājs, aprēķinot IIN no profesionālā sportista algota darba ienākumiem, ir tiesīgs jau gada laikā piemērot 20% likmi visam mēneša ienākumam neatkarīgi no tā, vai tas ir uzrādīts kā galvenā ienākuma gūšanas vieta sportista elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā.

Ienākuma izmaksātājs ir tiesīgs piemērot 20% likmi arī profesionālā sportista – nerezidenta – algota darba ienākumiem. Ja profesionāls sportists savā elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā nav atzīmējis, ka darba devējs ir galvenā ienākumu gūšanas vieta, mēneša ienākumam (algai) nepiemēro prognozēto neapliekamo minimumu (ja tāds pienākas) un atvieglojumus par apgādājamām personām. Elektroniskā algas nodokļa grāmatiņa ir pieejama EDS galvenajā logā “Algas nodokļa grāmatiņa”. 

Algota darba ienākumam no profesionālā sporta gada ienākumu deklarācijā netiek piemērota progresīvā nodokļa likme.

Ja no profesionāla sportista algas izmaksas brīdī ir ieturēts IIN, piemērojot nodokļa 23% likmi, tad gada ienākumu deklarācijā ienākumam no profesionālā sporta piemēro nodokļa 20% likmi, precizē gada laikā aprēķināto nodokli un atmaksā izveidojušos IIN pārmaksu. 


VID informatīvais materiāls ar piemēriem ir pieejams ŠEIT.

Avots: vid.gov.lv

Jaunumi
GRAFA_V.png