BTC/USD 63830.93$ETH/USD 3075.03$DASH/USD 29.18$LTC/USD 82.02$XMR/USD 131.38$ZEC/USD 22.88$
BTC/USD 63830.93$ETH/USD 3075.03$DASH/USD 29.18$LTC/USD 82.02$XMR/USD 131.38$ZEC/USD 22.88$
baner_1.jpg
baner22.jpg
Precizētas prasības skaidras naudas vešanai pāri robežām

Precizētas prasības skaidras naudas vešanai pāri robežām

Precizētas prasības skaidras naudas vešanai pāri robežām 16.05.2023

2023. gada 16. maijā stājas spēkā grozījumi likumā “Par skaidras naudas deklarēšanu uz valsts robežas”

Ar grozījumiem:

- precizētas prasības par skaidrās naudas, kuras vērtība pārsniedz 10 000 eiro, deklarēšanas kārtību uz Latvijas ārējām robežām ar valstīm, kas nav ES; 

- jaunas prasības attiecībā uz zelta un nepavadītās naudas vešanu pāri Latvijas iekšējām robežām ar ES valstīm. 


No 2023. gada 16.maija Latvijas ārējās robežas muitas kontroles punktos:

- kur ir izveidota divu koridoru sistēma (piem., lidostā) - skaidro naudu deklarēt jādodas obligāti caur “sarkano koridoru”, pēc pieprasījuma deklarētā nauda jāuzrāda un jābūt klāt, kad tā tiek kontrolēta un pārskaitīta. Doties ar nedeklarētu, bet deklarējamu naudu cauri “zaļajam koridoram” turpmāk ir stingri aizliegts.

- kur divu koridoru sistēmas nav - skaidras naudas deklarāciju iesniedz VID muitas amatpersonai; 

- ja ES robeža tiek šķērsota vietā, kur nav muitas kontroles punkta - deklarācija jāiesniedz Valsts robežsardzes amatpersonai.


Šķērsojot Latvijas iekšējās robežas – braucot uz/no Lietuvas vai Igaunijas, kā arī izlidojot uz vai ielidojot no jebkuras ES dalībvalsts – no 2023. gada 16. maija pēc VID amatpersonas pieprasījuma ir jādeklarē arī zelta monētas un zelts gabalos, ja to vērtība ir 10 000 eiro vai vairāk.

Tāpat, šķērsojot Latvijas iekšējās robežas, pēc muitas amatpersonas pieprasījuma ar informācijas atklāšanas deklarāciju ir jādeklarē nepavadītā nauda, ko uzņēmumi (juridiskas personas) vai fiziskas personas sūta pa pastu, kravas sūtījumos vai ar kurjerpastu, un kuras kopsumma ir vismaz 10 000 eiro. 

Iepriekš šāda prasība bija spēkā tikai uz ES ārējās robežas. Pēc VID amatpersonas pieprasījuma šī deklarācija 30 dienu laikā saņēmējam, nosūtītājam vai to ieceltam pārstāvim ir jāiesniedz VID. Deklarācijā ir jānorāda ziņas par deklarētāju, skaidras naudas īpašnieku, paredzēto naudas saņēmēju, naudas summu un veidu, kā arī tās ekonomisko iegūšanas veidu, paredzēto izmantošanas veidu, maršrutu (izbraukšanas valsti un galamērķa valsti), transporta veidu un robežas šķērsošanas vietu.


Deklarāciju veidlapas var saņemt pie VID amatpersonām robežšķērsošanas vietās, kā arī VID tīmekļvietnes sadaļā Ceļošana.

Vispārējie skaidras naudas pārvadāšanas nosacījumi ŠEIT


Avots: vid.gov.lv

Jaunumi
GRAFA_V.png