BTC/USD 60590.57$ETH/USD 2903.02$DASH/USD 27.39$LTC/USD 77.03$XMR/USD 110.95$ZEC/USD 20.57$
BTC/USD 60590.57$ETH/USD 2903.02$DASH/USD 27.39$LTC/USD 77.03$XMR/USD 110.95$ZEC/USD 20.57$
baner_1.jpg
baner22.jpg
Jauns UIN režīms, veicot publiskas labdarības darbības

Jauns UIN režīms, veicot publiskas labdarības darbības

Jauns UIN režīms, veicot publiskas labdarības darbības 28.04.2020

VID informē, ka 2020. gada 25. aprīlī stājas spēkā likums “Grozījumi likumā “Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību””, kur noteikts jauns UIN režīms, veicot publiskas labdarības darbības, laikposmā no dienas, kad izsludināta ārkārtējās situācija saistībā ar COVID-19 izplatību līdz 2020. gada 31. decembrim.

UIN bāzē neiekļauj izdevumus (preču un pakalpojumu dāvinājumus), ko veic uzņēmums, kas iesaistās sociālā atbalsta sniegšanā noteiktām ārkārtējās situācijas ietekmētajām grupām vai uzņēmumiem vai biedrībām, kas nodarbojas noteiktās jomās. 

Uzņēmums ievēro šādus nosacījumus:
1) atbalsta modelis ir publiski darīts zināms sabiedrībai (piemēram, informācija par dāvinājuma saņēmēju un atbalstu izskanējusi publiskās radio vai televīzijas pārraidēs, izvietota uzņēmuma interneta māja lapā);
2) dāvinājuma saņēmējs nav ar uzņēmumu saistīta persona;
3) uzņēmums sniedz informāciju par dāvinājuma saņēmēju un atbalsta summu VID vienlaikus ar pārskata gada pēdējā mēneša deklarāciju.

Ārkārtējās situācijas ietekmētās grupas – noteiktas iedzīvotāju grupas, kuras nodokļu maksātājs ir nolēmis atbalstīt un kurām krīzes situācijā sniegtais atbalsts ir valstiski nozīmīgs, piemēram, atbalsts medicīnas darbiniekiem, skolēniem, pensionāriem u.c. Minēto normu piemērošana neattiecas uz atbalsta sniegšanas pasākumiem, kas ir vērsti uz paša nodokļu maksātāja darbiniekiem. 

Tādējādi, ārkārtas situācijas laikā tādam uzņēmumam, kurš iesaistās sociālā atbalsta sniegšanā noteiktām ārkārtējās situācijas ietekmētajām grupām (nepersonificējot saņēmēju IIN piemērošanas mērķiem), piemēram, datoru un citu viedierīču nodrošināšana skolām, dezinfekcijas līdzekļu nodošana medicīnas iestādēm, kafijas nodrošināšana mediķiem, pusdienu nodrošināšana medicīnas personālam u.c., neveidosies papildus maksājamais UIN. 

Izmaksas saistībā ar preču un pakalpojumu dāvinājumiem, t.i., atbalstu ārkārtas situācijas ietekmētajām grupām, tiek atzītas par uzņēmuma saimnieciskās darbības izmaksām, kuras neietver UIN bāzē un neapliek ar uzņēmumu ienākuma nodokli.


Avots: vid.gov.lv
Jaunumi
GRAFA_V.png